Avainlippu-logoVeranatura - luotettava ja turvallinen suomalainen matkatoimisto

Neuvoja matkustukseen, vaatetukseen ja varustukseen

Tietoa matkoista > Neuvoja matkustukseen, vaatetukseen ja varustukseen

Matkavakuutus

Suosittelemme sellaisen matkavakuutuksen ottamista, johon sisältyy matkustaja-, matkatavara- ja peruuntumisvakuutus. Hanki matkavakuutus ajoissa ennen lähtöä. Jos sinulla on jo matkavakuutus, tarkista ennen matkaa, onko vakuutusturvasi riittävän laaja.

Varusteet pyöräilymatkoille

Kypärä

Tärkein varuste! Sopivan kokoinen ja muotoinen sekä oikein kiristetty kypärä pysyy päässä äkkipysähdyksissäkin.

Kengät

Pyöräilyyn sopivat kengät ovat kovapohjaiset. Ne auttavat polkemisessa. Ohutpohjaisilla kengillä voivat jalanpohjat helposti kipeytyä.

Vaatteet

Ihonmyötäiset vaatteet sopivat hyvin pyöräilyyn, sillä ne eivät aiheuta tuulenvastusta niin paljon, kuin löysät, lepattavat vaatteet. Suosittelemme kerrospukeutumista. Pukeudu sään ja vuodenajan mukaan. Mahdollisessa takissa olisi hyvä olla pidempi takaosa, jotta alaselkä ja takamus pysyvät lämpimänä.

Sateen varalta kannattaa ottaa mukaan sadetakki tai -poncho.

Nykyään on tarjolla yhä enemmän myös ekologisia ja ympäristöystävällisempiä vaatteita ja varusteita. Lue vinkkimme ja suosituksemme Neuvoja vaatteiden ja varusteiden hankintaan ja huoltoon -välilehdeltä.

Aurinko- tai ajolasit

Lasit pyöräillessä suojaavat silmiä hyönteisiltä, pölyltä, kiviltä, oksilta ja ajoviimalta.

Pyöräilyhousut

Pyöräilyhousuissa on pehmuste, joka tekee satulassa istumisesta miellyttävämpää varsinkin pidemmillä matkoilla. Jos olet vannoutunut pyöräilyhousujen käyttäjä, ota ne toki mukaan pyöräilylomallekin. Jos et omista pyöräilyhousuja tai muita erityisesti pyöräilyyn kehitettyjä vaatteita tai varusteita, se ei ole tietenkään este pyöräilyloman toteuttamiselle!

Hanskat

Pyöräilyhanskat ovat harkitsemisen arvoiset kuumallakin kelillä. Ne pitävät otteen ohjaustankoon napakkana, vaikka kädet hikoaisivatkin.

Reppu / laukku

Päiväretkille on kätevää ottaa mukaan pieni reppu tai laukku. Useimpien pyöräilymatkojen pyörävuokraan kuuluu pyörälaukku. Voit laittaa oman repun tai laukun sen sisään pyöräilyn ajaksi. Mukana pyörälaukussa / repussa / laukussa on tärkeää olla ainakin vettä tai muuta juotavaa, jotakin syötävää / naposteltavaa, vaihtovaatteet ja sadetakki.

Muut asusteet ja varusteet

Muista myös aurinkorasva, laastari, rakkolaastari, kosteuspyyhkeet, taskunenäliinat ja pieni ensiapulaukku tai matka-apteekki.

Varusteet vaellusmatkoille

Kengät

Oikeanlaiset kengät ovat vaeltajan tärkein varuste. Jos ostat uudet kengät matkaa varten (mitkä tahansa kengät; retki- tai vaelluskengät, lenkkarit), niin "sisäänaja" ne ensin, eli kävele niillä paljon ennen matkaa, jotta ne muotoutuisivat jalallesi sopiviksi. Suosittelemme nilkkaa tukevia kenkiä. Matkassa on hyvä olla kahdet hyvät kengät (esim. kahdet retki- tai vaelluskengät) siltä varalta, että toiset kastuvat pahasti, eivätkä ehdi kuivua kunnolla seuraavaan aamuun mennessä.

Älä käytä myrkyllisiä kyllästeitä kengissäsi. Biohajoavia ja 100 % luonnollisia kyllästeitä ja kenkävahoja on saatavilla yhteistyökumppaniltamme Partioaitalta.

Sukat

Varaa mukaan riittävästi hyviä vaellussukkia. Rakkojen ja hiertymien estämiseksi on tärkeintä pitää jalat kuivina. Suosittelemme vaellusvillasukkia tähän tarkoitukseen. Villa ja merinovilla ovat luonnollisesti lämpötilaa tasoittavia, hengittäviä, kosteutta siirtäviä ja ihon eritteitä neutraloivia materiaaleja. Vinkki: kaksi sukkaa päällekkäin (ohut alle ja paksumpi päälle) on paras tapa estää rakot ja hiertymät. Emme suosittele puuvillasukkia, sillä puuvilla imee itseensä kosteutta ja on hidas kuivumaan. Yksi "tavallinen" puuvillasukka retki- tai vaelluskengässä tarkoittaa sitä, että jalan hiotessa sekä sukka, kenkä sisältä että jalan iho kastuu ja menee ryppyyn. Juuri kosteaan, ryppyyn menneeseen ihoon muodostuu helpoiten rakkoja ja hiertymiä. Retki- tai vaelluskengät ja kahdet sukat kuulostaa tosi kuumalta varsinkin kesällä, mutta se on varmin keino välttää hiertymät ja rakot. Jos sinulla on ”sisäänajetut” retki- tai vaelluskengät ja olet kävellyt niiden kanssa yksillä sukilla pitkiä matkoja tai vaelluksia, eikä sinulle ole tullut hiertymä tai rakkoja, voit tietenkin käyttää tätä samaa yhdistelmää vaellusmatkallakin.

Luomumerinovillavaellussukat yhteistyökumppaniltamme Ruskovillalta: https://webshop.ruskovilla.fi/tuote/600

Nykyään on tarjolla yhä enemmän myös ekologisia ja ympäristöystävällisempiä vaatteita ja varusteita. Lue vinkkimme ja suosituksemme Neuvoja vaatteiden ja varusteiden hankintaan ja huoltoon -välilehdeltä.

Vaatteet

Väljät ja mukavat vaatteet tekevät vaelluksestasi miellyttävän. Suosittelemme kerrospukeutumista. Pukeudu sään ja vuodenajan mukaan. Suosittelemme ohuesta luomumerinovillasta tai esimerkiksi ohuen luomumerinovillan ja lyocell-kuidun (esim. Tencel) yhdistelmästä tehtyjä vaatteita (alus- tai välikerrokseksi tai ylimmäksi vaatteeksi säästä ja vuodenajasta riippuen). Villa ja merinovilla ovat luonnollisesti lämpötilaa tasoittavia, hengittäviä, kosteutta siirtäviä ja ihon eritteitä neutraloivia materiaaleja.

Tuulen- ja vedenpitävät vaatteet ovat käytännöllisiä vaihtoehtoja päällimmäiseksi kerrokseksi. Suosittelemme PFC- ja PFOA-vapaita (kuori)vaatteita. Muista ottaa mukaan lämpimiä vaatteita myös kesällä.

Nykyään on tarjolla yhä enemmän myös ekologisia ja ympäristöystävällisempiä vaatteita ja varusteita. Lue vinkkimme ja suosituksemme Neuvoja vaatteiden ja varusteiden hankintaan ja huoltoon -välilehdeltä.

Reppu

Vaelluksille tarvitset mukaasi päivärepun. Päivärepulla tarkoitetaan reppua, jonka tilavuus on n. 15 - 35 litraa. Mukana repussa on tärkeää olla ainakin vettä tai muuta juomaa. Päiväreppuun saat pakattua kätevästi esim. kameran, vaihtovaatteet, sadetakin, vaihtokengät, jne.

Jos olet ostanut uuden repun matkaa varten, testaa reppua täyttämällä se ja menemällä reppu selässä lenkille tai vaellukselle ennen matkaa. Repun pitää istua hyvin selkään, eikä se saa hiertää tai hiostaa kantajaansa häiritsevästi.

Sadesään varalta olisi päivärepussa hyvä olla repun yli tuleva sadesuoja, etteivät (vaihto)vaatteet ym. tavarat repussa kastu.

Muut asusteet ja varusteet

Muista myös aurinkolasit, lippalakki tai jokin muu päähine, aurinkorasva, laastari, rakkolaastari, kosteuspyyhkeet, taskunenäliinat ja pieni ensiapulaukku tai matka-apteekki.

Matkatoimisto Veranaturan neuvot vaatteiden ja varusteiden hankintaan ja huoltoon

Mitä sinä voit tehdä:

  • 1. Osta uusi vaate tai varuste vain, jos sinulla on sille oikeasti tarvetta
  • 2. Osta vain laadukkaita tuotteita – ne kestävät pidempään ja ovat siltä osin ympäristöystävällisempi valinta
  • 3. Pidä vaatteistasi ja varusteistasi hyvää huolta – huolla, korjaa, pese ohjeen mukaan, pese vain tarvittaessa (joskus pelkkä tuuletus riittää) – käyttöikä pitenee ja luontoon päätyy vähemmän sinne kuulumattomia aineita
  • 4. Kun hankit uusia vaatteita tai varusteita, hanki mahdollisuuksiesi mukaan ekologisia tai ympäristöystävällisempiä tuotteita
  • 5. Kierrätä asianmukaisesti

Ekologiset ja ympäristöystävällisemmät vaatteet ja varusteet

Ongelmana terveydelle haitalliset fluoriyhdisteet ja mikromuovi vaatteissa ja varusteissa

Tiesitkö että, urheilu- ja ulkoiluvaatteiden ja -varusteiden tekniset ominaisuudet saadaan aikaan kemikaaleilla. Nämä kemikaalit ovat lähes poikkeuksetta terveydelle ja ympäristölle vaarallisia per- ja polyfluorattuja yhdisteitä, jotka hajoavat luonnossa hyvin hitaasti. Näitä yhdisteitä on löydetty Greenpeacen tutkimuksessa jopa maailman syrjäisimmiltä alueilta, kuten Lapista. Osa perfluoratuista yhdisteistä haittaa lisääntymistä, edesauttaa kasvaimien kasvua ja vaikuttaa hormonitoimintaan. Lue lisää Greenpeacen kotisivulta: http://www.greenpeace.org/finland/fi/media/lehdistotiedotteet/Greenpeace-loysi-ulkoiluvaatteiden-vaarallisia-kemikaaleja-maailman-syrjaisimmista-paikoista/

Monet vaatteet valmistetaan synteettisistä keinokuiduista, joita valmistetaan puolestaan petrokemian tuotteista (maaöljystä valmistetuista kuiduista), käytännössä siis muovista. Näitä kuituja ovat muun muassa polyamidi, polyesteri, akryyli ja elastaani.

Vaatteista irtoaa fluoriyhdisteitä ja mikromuovia käytössä ja pesun yhteydessä. Ne päätyvät luontoon ja vesistöihin ja sen kautta jopa lautasillemme.

Mikä neuvoksi?

Jos teet uusia vaate- tai varustehankintoja, suosi PFC-yhdistevapaita tuotteita (yleisimmät PFC-yhdisteet ovat PFOS ja PFOA) sekä vaatteissa vastuullisesti tuotettuja luonnonkuituja, kuten luomuvillaa, villaa, luomumerinovillaa, luomupuuvillaa, hamppua, luomupellavaa, bambua, silkkiä, sekä selluloosasta ja puusta valmistettuja tekokuituja. Luonnonkuidut ovat biohajoavia. Suosi synteettisistä keinokuituisista vaatteista sellaisia, jotka on valmistettu vain yhdestä materiaalista (esim. 100 % polyesteri). Yhden kuitumateriaalin vaatteet ovat kuitukierrätyksen kannalta ympäristöystävällisempiä, kuin sekoitteet (esim. puuvilla-elastaani -sekoite), jotka eivät kelpaa kuitukierrätykseen, vaan päätyvät poltettavaksi.

Entä sadevaatteet?

Suosittelemme polyuretaanista tai öljyvahakankaasta valmistettuja sadevaatteita (vältä PVC:tä, jos mahdollista). Markkinoille saattaa olla tulossa myös biohajoavia sadetakkeja lähitulevaisuudessa!

Muista myös huoltaa vaellus- / retkeilykenkiäsi tarpeeksi usein, jotta niiden käyttöikä olisi pitkä. Älä käytä myrkyllisiä kyllästeitä kengissäsi. Biohajoavia ja 100 % luonnollisia kyllästeitä ja kenkävahoja on saatavilla yhteistyökumppaniltamme Partioaitalta.

Veranatura suosittelee:

Suosittelemme aluskerrokseksi tai kesällä ainoaksi kerrokseksi ohuesta luomumerinovillasta tai esimerkiksi ohuen luomumerinovillan ja lyocell-kuidun (esim. Tencel) yhdistelmästä tehtyjä vaatteita. Merinovilla on luonnollisesti lämpötilaa tasoittava, kosteutta siirtävä, hengittävyytensä ansiosta viilentävä sekä ihon eritteitä neutraloiva materiaali ja se tuntuu kosteanakin lämpimältä.

Olemme itse käyttäneet monta vuotta yhteistyökumppanimme Ruskovillan laadukkaita luomumerinovillaisia aluspaitoja ja housuja sekä luomuvillafleeceä (joka ei siis ole fleecekankaasta = muovista, vaan ihanasta luomuvillasta tehty) ja voimme suositella Ruskovillan tuotteita lämpimästi myös muille.

Käytämme myös laadukkaita Fjällrävenin G1000-kankaisia kuorivaatteita, joiden vedenhylkivyys perustuu kankaan pintaan uudelleenlisättävään mehiläisvaha-parafiini -vahaan.

Lue myös sivuiltamme osio Kestävää matkailua

Sähköavusteisen polkupyörän tuomat edut

Pyöräily on luonnollinen ja mukava tapa liikkua – mutta se voi olla vieläkin leppoisampaa!

Sähköavusteinen polkupyörä sopii jokaiselle, joka haluaa ottaa pyöräilyn hiukan kevyemmin. Se sopii kaikentasoisille pyöräilijöille, myös hyväkuntoisille! Toisaalta se tuo sopivan avun, jos ei esimerkiksi ole ehtinyt totuttelemaan talven jälkeen uudelleen pyöräilyyn. Tai jos pyöräilymatkalle perheenä tai ryhmänä lähtevät henkilöt ovat eritasoisia kunnoltaan, voivat vähemmän pyöräilleet käyttää sähköavusteisia pyöriä.

Sähköavusteisella polkupyörällä polkeminen on helppoa ja ennen kaikkea hauskaa. Sähköavusteinen pyörä on elementissään varsinkin jyrkissä ylämäissä ja vastatuulessa. Vastatuuleen voi polkea yhtään sen enempää ponnistelematta tai hikoilematta! Sähköavusteisella pyörällä voi halutessaan kuitenkin kuntoilla siinä missä tavallisella polkupyörälläkin (avustusta käyttäen tai ilman). Sähköavusteisella pyörällä voikin pääsääntöisesti polkea selvästi pitempiä matkoja, kuin tavallisella polkupyörällä. Polkija voi itse päättää rasituksen (tai rasittamattomuuden) määrän. Sähköavusteisella pyörällä voit siis osallistua matkalle, jossa on enemmän (päivittäisiä) kilometrejä, kuin mihin olet normaalisti tottunut!

Teknistä tietoa sähköavusteisesta pyörästä:
Pyörän moottori kytkeytyy päälle vasta kun pyörällä poljetaan. Moottoriapu tekee polkemisesta kevyempää ja auttaa polkijaa vain sallittuun tuntinopeuteen asti (25 km/h). Jos moottori ei ole päällä, pyörä kiihtyy alamäessä siinä missä tavallinenkin pyörä.